• van-inactief-naar-actief

De reactivatiemail: hoe maak je van inactieve klanten weer actieve kopers?

Wat is de reden dat klanten en abonnees niet meer bij u bestellen? Hoe valt dit zoveel mogelijk te voorkomen met e-mail marketing? In deze blogpost ga ik in op de inhoud van een reactivatiemail. Een e-mail die klanten aanspoort uw producten of diensten te kopen. Wat moet er sowieso in staan, waar heeft de ontvanger het meeste aan?

Allereerst is herkenbaarheid een belangrijke factor. Doordat iemand al een bepaalde periode niets heeft besteld, kan het zijn dat de kennis over uw aanbod ietwat is weggezakt. Een reactivatiemail met een herkenbare huisstijl, uw bedrijfsgegevens en missie of slogan sluit aan bij de boodschap: een hernieuwde kennismaking.

Waarom is iemand inactief? Achterhaal de redenen en bied oplossingen

De redenen van inactiviteit gelden als een mooie aanzet voor het vullen van zo’n reactivatiemail. Een ander e-mailadres of andere interesses? Dan is het zaak om iemand z’n gegevens en voorkeuren te laten wijzigen. Wil iemand liever niet meer via e-mail in contact zijn? Bied andere kanalen aan om in dialoog te blijven.

Een veel voorkomende reden waarom een klant niet terug komt is het vergeten van een wachtwoord. Door in een reactivatiemail iemand de optie te geven het wachtwoord te resetten en gelijk contactgegevens bij te werken, maakt u de drempel om weer actief te worden een stukje lager.

Duidelijke buttons, urgentie als prikkel

Met duidelijke call-to-action buttons voor bovenstaande punten maakt u het iemand zo makkelijk mogelijk om de draad weer op te pakken. Het toepassen van een vorm van urgentie is bovendien een extra prikkel. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke looptijd van een aanbieding. Urgentie is ook inzetbaar voor het aantal beschikbare plaatsen in een workshop of cursus.

 

wemissyou-coupon-van-inactief-naar-actief

 

Slapende klanten? Bied een korting aan met duidelijke call to action.

Iets daadwerkelijk weggeven zonder dat daar een bestelling of korting aan hangt is eveneens een optie. Klantenbinding betekent ook dat u uw dank uitspreekt door iets weg te geven zonder dat daar een tegenprestatie aan hangt.

Afhankelijk van uw organisatie en doelstellingen zijn bovenstaande punten samen te vatten in een informatieve, helpende of overtuigende/converterende reactivatiemail. Hierbij is het van belang om uw doelgroep goed te kennen: daarvoor geef ik hieronder een paar punten als leidraad aan.

De doelgroep: welke vragen stellen om doelgroep te bepalen

Om het verhaal compleet te maken is kennis van de doelgroep essentieel. Een aantal vragen om uzelf te stellen zodat u op de juiste wijze communiceert.

  • Gaat het om B2B of B2C-contacten, of een mix?
  • Communiceren in u- of je-vorm?
  • Is de doelgroep gevoelig voor aanbiedingen, een cadeau, gratis verzendkosten en dergelijke?
  • Hoe lang is het geleden dat u in contact bent geweest met de doelgroep?
  • Als het om klanten gaat: is een gratis training of workshop een optie?
  • Welke zaken verder vanuit uw organisatie van belang zijn voor de doelgroepkeuze

Hoe lang proberen om weer actief te krijgen?

Alle factoren voor het kiezen van de juiste vorm van een reactivatiemail én alle punten voor het aanspreken van de doelgroep zijn hierboven beschreven. De factor tijd echter nog niet: hoe lang of hoe vaak moet u proberen iemand te reactiveren? Dit is vooral afhankelijk van hoeveel tijd en moeite u er –zelf- in wil steken. Wees realistisch: na hoeveel pogingen is het niet meer de moeite waard iemand terug te winnen? Door een reactivatiemail (of meerdere) in een campagne op te nemen automatiseert u het proces, maar er zal altijd wat handmatig werk bij komen kijken.

Maak dus de afweging tussen de tijd en moeite die het kost, en het resultaat dat u voor ogen heeft. Uiteindelijk telt elke persoon die u weer heeft kunnen activeren. U heeft tenslotte in eerste instantie al uw best gedaan om uw klant aan boord te halen.

Met MailPlus eCom zijn campagnes met een reactivatiemail en vier andere campagnes standaard beschikbaar. Bekijk de mogelijkheden op de eCom-functies-pagina.