• shopping-today2015-digital-natives-digital-immigrants

Shopping Today 2015: Digital Natives vs. Digital Immigrants

Donderdag 24 september jl. bezocht ik namens MailPlus het jaarlijkse Shopping Today event van Thuiswinkel.org en BBP Media (uitgever van Twinkle en Twinkle100) en liet ik mij onderdompelen in de laatste e-commerce ontwikkelingen. Conclusie: mobile, relevantie en on demand zijn de sleutels tot succes.

Amazon en Alibaba
Voordat ik me op digital natives en digital immigrants stort nog een kleine aanvulling op de conclusie in de intro. Als u op een onderscheidende manier weet te participeren in marktplaatsen dan komt u ook ver. In Nederland zijn Marktplaats en Bol.com de platformen om uzelf te begeven als u wilt profiteren van een groot bereik, schaalvoordelen en innovaties. Maar realiseer u zich goed; het is een kwestie van tijd voordat Amazon en Alibaba zich op de Nederlandse markt begeven en dan zult u zich op hun marktplaatsen moeten begeven en daar een strategie voor moeten vormen.

Digital Natives vs. Digital Immigrants
Eén van de presentaties die er voor mij het meest uitsprong was de presentatie of lezing, zo u wilt van Ken Hughes, Director Glacier Consulting. Tijdens zijn verhaal ‘The Digital Native Advance: A New Shopper DNA’ ging hij in op hoe een hele generatie het shopping landschap zal gaan veranderen of aan het veranderen is.

digital-natives-digital-immigrants

Bovenstaande afbeelding geeft aan hoe beiden van elkaar verschillen. Digital Immigrants zijn mensen van voor 1980 die niet zijn opgegroeid met de digitale technieken die elkaar zo ongeveer na de geboorte van Google in 1997 in een rap hebben opgevolgd. Voor hen zijn die technieken aangeleerd. Digital Natives zíjn die technieken. Voor hen is het een tweede natuur. Hierdoor zijn het ook twee verschillende typen shoppers met hun eigen beleving en verwachtingen.

Mobiel en Wifi hebben alles veranderd
De opkomst van mobiel (smartphones en tablet) en Wifi heeft de wereld voor Digital Immigrants veranderd en heeft Digital Natives gevormd. Voor beide geldt nu dat Wifi een eerste levensbehoefte is en dat zij als consument een always-on mentaliteit hebben gekregen. Dit betekent voor Digital Natives dat zij andersom ook verwachten dat leveranciers en shops ook always-on zijn.

Verschillen tussen Digital Natives en Digital Immigrants
Aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden ging Ken Hughes vervolgens in op de verschillen tussen Digital Natives en Digital Immigrants en hoe zich dat vertaalde naar hun gedrag:

  • Digital Immigrants zien verschillen tussen off- en online, terwijl Digital Natives geen line zien switchen continu van kanaal, afhankelijk van hun behoeften
  • Digital Immigrants gebruiken nu naast de traditionele kanalen (TV, radio, magazines) nu ook nieuwe media om outbound te schreeuwen dat hun producten fantastisch zijn. Digital Natives snappen dit niet en adopteren nieuwe media om bewust of onbewust zelf reclame te maken voor de zaken die zij waardevol of cool vinden
  • Digital Immigrants geven geld uit om iets te bezitten, Digital Natives geven geld uit om iets te ervaren. Het gaat hen om Shareable Experimental Equity.
  • Digital Natives worden bestempeld als de Generation Me (denk aan de populariteit van de selfie) omdat zij gewend zijn dat zij zelf in control zijn en alles (met hun mobiel) kunnen bepalen of alles voor hen bepaald is op basis van hun gedrag en voorkeuren (apps, spotify, netflix, youtube, newsfeeds). Zij zoeken niet naar merken, zij willen door merken gevonden worden.

De vragen na zo’n dergelijke presentatie zijn dan altijd: wat moet ik ermee? Wat kan ik ermee en wat wil ik ermee. Dan kom ik toch terug op mijn conclusie in de inleiding: mobile, relevantie en on demand. Dit zijn typisch ontwikkelingen die een groeiende groep Digital Natives van je verwachten en dus zouden e-commerce bedrijven moeten nadenken hoe zij deze zaken kunnen adopteren.