• ddma-privacy-waarborg-klachten-consumenten-email-afmelden-header

DDMA: afmeldlink e-mail grootste bron marketingklachten

Een niet-werkende afmeldlink bij e-mailnieuwsbrieven is de meest voorkomende klacht bij het online klachtenloket van DDMA’s Privacy Waarborg in 2014. Het totaal aantal meldingen en consumentenvragen kwam uit op 232, waarvan 80% over de niet-werkende afmeldlink ging.

Het overgrote deel van de meldingen is intussen opgelost, zo wordt aangegeven in het artikel op de website van de DDMA: de DDMA heeft contact opgenomen met de bedrijven waar het om gaat.

Het niet kunnen afmelden van commerciële nieuwsbrieven oftewel reclamemails zorgde ervoor dat 160 consumenten zich bij het klachtenloket hebben gemeld. De volgende situaties kwamen voor:

  • Afmeldlink werkt niet
  • Eerst vragenlijst voor het afmelden
  • Eerst aangeven waarom iemand zich afmeldt
  • Eerst een klantnummer invoeren

Naast bovenstaande punten kwamen er ook klachten binnen over prijsvragen en enquêtes. Hierbij was niet altijd duidelijk voor consumenten dat, als zij deel zouden nemen aan dergelijke zaken, ook reclamemails zouden ontvangen.

Weten hoe u van nieuwsbrief-afmeldingen kunt leren? Lees dit artikel.

In onderstaande grafiek van in totaal 199 klachten is de verdeling per type klacht te zien.

ddma-privacy-waarborg-klachten-consumenten-afmelden-email
Van alle klachten bleek 10% niet gegrond: dit waren klachten van mensen die een afmeldlink over het hoofd hebben gezien, of mensen die niet door hadden dat ze ook na inschrijving in het Bel-me-niet register nog gebeld kunnen worden door partijen waar ze klant zijn. Het volledige artikel met alle bevindingen is op de site van de DDMA te vinden.

Code E-mail: afmelden moet eenvoudig en duidelijk zijn

De Code E-mail van de DDMA, gepubliceerd in 2012, bevat een onderdeel over het afmelden. In artikel 5 is opgenomen dat afmelden altijd mogelijk moet zijn, dat dit eenvoudig moet zijn voor de ontvanger én dat het duidelijk moet zijn hoe dit gedaan kan worden. Een afmeldmogelijkheid achter een login wordt zodoende sterk afgeraden.


E-mail marketing nieuws in de inbox ontvangen? Meld je aan voor de MailPlus e-mail marketing nieuwsbrief.

MailPlus email marketing software gratis proberen? Vraag een account aan en ga binnen een minuut aan de slag.