Onderzoek: E-mailgebruik Nederland met 90% hoogste in EU

Uit een Duits onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders e-mail gebruikt. Hiermee staat Nederland bovenaan in Europa (van de dertien onderzochte landen) op het gebied van e-mailgebruik. Duitsland staat 7e met 78%, en Roemenië met 42%.  

Het gemiddelde in Europa ligt op 67%. Het onderzoek is uitgevoerd door BITCOM vanwege het 30-jarige jubileum van e-mail in Duitsland. De verwachting is dat het e-mailgebruik de komende jaren blijft stijgen, ondanks de concurrentie van chat- en instant messaging-diensten.

Het dagelijkse e-mailvolume wereldwijd ligt op 340 miljard, waarvan 290 miljard berichten (85%) spam zijn. Bron: Cisco Senderbase.

email-gebruik-nederland-onderzoek-duitsland-europa

In het onderzoek wordt gemeld dat de eerste e-mail in Duitsland op 3 augustus 1984 aankwam. De e-mail ging over CSNET, een netwerk van Amerikaanse universiteiten. Het gebruik van e-mail is lange tijd alleen voorbehouden geweest aan de militaire en wetenschappelijke wereld. Pas in de jaren ’90 kwam e-mail ook meer beschikbaar voor privé en bedrijfsmatige toepassingen.

Nederland loopt ook op andere gebieden van technologie voorop. Zo staat de snelheid van de gemiddelde internetverbinding in Nederland in de top-3 van de wereld, net na Zweden en Zuid-Korea. Datzelfde geldt voor de marktpenetratie van smartphones: Binnen de EU staat Nederland eveneens in de top-3, net na Noorwegen en Denemarken.

Wat verder opvalt in het onderzoek is dat veel mensen hun allereerste privé e-mailadres nog trouw zijn. Van de mannen gebruikt 49% hun 1e e-mailadres nog, bij vrouwen is dit 43%. Het onderzoek is uitgevoerd in 31 landen in Europa onder een publiek met de leeftijd van 16 to 74 jaar.

Het gehele artikel over e-mailgebruik in Europa is te vinden op de site van Bitkom via deze link.


 

E-mail marketing nieuws in de inbox ontvangen? Meld je aan voor de MailPlus e-mail marketing nieuwsbrief.