Een koppeling tussen CRM-software en e-mail marketing software biedt veel voordelen. In deze blogpost leg ik uit waarom het loont om je CRM-systeem te koppelen met je e-mail marketingplatform.

Waarom niet gewoon mailen vanuit het CRM-systeem?

Het kan zijn dat je e-mails verstuurt vanuit je CRM-systeem, die niet met het e-mail marketing platform worden verzonden. Denk hierbij aan opvolgmails na een sales- of supportgesprek, een reminder voor een evenement of reactivatie e-mails. Hier hangen echter verschillende nadelen aan.

De nadelen van e-mailen met een CRM-systeem:

  • Statistieken zijn vaak niet inzichtelijk
  • Opmaak is niet van gewenst niveau
  • Beperkte mogelijkheden lijstbeheer
  • Directe opvolgmogelijkheden beperkt of niet beschikbaar

De voordelen van e-mailen met een e-mail marketing platform:

  • Statistieken beschikbaar in rapportages
  • Opmaak van hoge kwaliteit
  • Segmentatie opties voor lijsten
  • Multi-step campagnes kunnen mogelijk zijn

Opvolgmails kunnen dus eigenlijk het beste met het e-mail marketing platform verzonden worden, naast de nieuwsbrief.

Professionele e-mail marketing start bij de integratie

Voor professionele e-mail marketing zijn zowel het CRM-systeem als het e-mail marketing platform nodig. Om deze te koppelen is een goed werkende integratie van belang. Alleen dan kunnen beide platformen goed inzicht bieden in de wensen en status van klanten. Op die manier kan een organisatie inspelen op de veranderende klantsituaties en de klanten bedienen.

Wanneer je de systemen koppelt, kun je:

  1. makkelijk segmenteren
  2. meer cross- en upsell toepassen
  3. datakwaliteit beter borgen
  4. sneller werken, dus tijdwinst
  5. klantrelaties opbouwen en uitbouwen
  6. bounces omzetten naar verkoopkansen

Makkelijk segmenteren

Door een koppeling te leggen met de software die je inzet voor e-mail marketing kun je uiterst gesegmenteerde campagnes, nieuwsbrieven en acties inzetten in de communicatie met je klanten om deze nog rendabeler voor je organisatie te maken.

Meer cross- en upselling toepassen

Het klikgedrag geeft bovendien een beter inzicht in de klant en kan weer voor nieuwe opvolgtriggers zorgen voor verkopers en marketeers. Door deze gegevens bij de klant vast te leggen, kun je in je CRM-systeem op elk gewenst moment inzicht krijgen in welke communicatie de klant heeft ontvangen en hoe hij daarop heeft gereageerd. Een koppeling tussen CRM en e-mail marketing is daarmee een logische stap die van strategisch belang is.

Een derde gebied waar in dit geval letterlijk winst te behalen is, is de omzet per klant. Er zijn meer kansen tot upsell en crosssell met meer inzicht in de wensen en status van klanten. Door processen en campagnes in te richten die dit continu monitoren, blijf je hier dagelijks van op de hoogte. Op die manier kun je op een betrokken manier klanten binden en de omzet per klant verhogen.

Datakwaliteit beter borgen

Bij een volledige integratie is er op veel gebieden flinke winst te behalen. Allereerst de foutgevoeligheid. Hoe meer er geautomatiseerd wordt, hoe minder fouten er worden gemaakt. Met elke menselijke handeling, zeker als het gaat om het behandelen en verwerken van gegevens, komen fouten voor. Door dit zoveel mogelijk te automatiseren met behulp van een volledige integratie is dit goed op te vangen.

Sneller werken, dus tijdwinst

Een ander gebied waar veel winst te behalen is, is tijd. Vele handmatige handelingen op het gebied van data en communicatie kosten veel tijd. Hierdoor blijft er minder tijd over voor andere zaken. Een volledige integratie tussen CRM-systeem en e-mail marketing platform scheelt enorm veel tijd. Campagnes die automatisch gestart worden, gegevens die automatisch bijgewerkt worden en andere automatische acties nemen dergelijke handelingen uit handen.

Nieuwe mogelijkheden voor marketing bij een koppeling

Naast deze voordelen zijn er voor marketing nog meer mogelijkheden. Denk hierbij aan campagnes op basis van klik- of bezoekgedrag in e-mails en op de website. Of klanttevredenheidsonderzoeken die automatisch op basis van klantprofiel worden verstuurd. En als je een webshop hebt met een CRM-systeem, dan is koopgedrag een mooie gelegenheid om aan crosssell en upsell te doen. Hoe beter de implementatie tussen je CRM-systeem en e-mail marketing platform is geregeld, hoe meer er mogelijk is op marketinggebied.

Meer weten over e-mail marketing koppelingen?

Voor ‘the next level’ levert platformintegratie essentiële informatie en mogelijkheden. Kijk op onze website voor meer informatie over e-mail marketing koppelingen.