• mailplus-inschrijformulier-toevoegen-facebook

How-to: Inschrijfformulier nieuwsbrief toevoegen aan Facebook

Facebook is niet alleen een vluchtig sociaal medium. U kunt het kanaal ook gebruiken om uw bestand verder te laten groeien. Hoe? Door op uw Facebook-bedrijfspagina een inschrijfformulier voor uw e-mail nieuwsbrief te plaatsen. Dit kan eenvoudig met de aanmeldformulieren van MailPlus. Volg de 5 stappen om nieuwe nieuwsbriefabonnees te verzamelen via Facebook.

Stap 1 – Maak een webpagina met inschrijfformulier aan in MailPlus specifiek voor Facebook

Hier bepaal je de look & feel van het formulier. In dit geval is het van belang om geen afbeeldingen te gebruiken, maar de pagina met het formulier kaal te houden. Het formulier wordt binnen de Facebook-omgeving namelijk ingeladen in een zogenaamd iframe.

Stap 2 – Installeer op uw Facebook-pagina de app ‘Static Html – Thunderpenny’

Het inladen in een iframe geschiedt via een app. De app die we aanraden is Static Html Thunderpenny. Met die app kunt u de pagina met het inschrijfformulier eenvoudig op Facebook plaatsen.

Waar vindt u de app en hoe installeert u de app?

Zorg ervoor dat u op Facebook inlogt onder uw eigen naam en niet onder de naam van uw bedrijf of organisatie. Tik vervolgens in de zoekbalk van Facebook de naam Thunderpenny en de app verschijnt:

mailplus-form-facebook-1

Selecteer de app. U ziet dan de app-pagina van Static Html – Thunderpenny. Die pagina ziet er als volgt uit:

mailplus-form-facebook-2

Druk op de drie puntjes naast de button Delen. Er verschijnt een pulldownmenu. Kies in dit menu de optie ‘App toevoegen aan pagina’.

Vervolgens ziet u de pop-up Add Page Tab verschijnen. Als u onder uw eigen naam bent ingelogd op Facebook dan ziet u in deze pop-up het pulldownmenu Facebook Pages met daaronder de naam van uw organisatie. Bent u nog ingelogd onder uw bedrijfsnaam dan zal Facebook eerst aan u vragen om onder uw eigen naam in te loggen. Dit klinkt wat ingewikkeld, maar kennelijk werk ’t zo.

Selecteer -als laatste- in het pulldownmenu op uw bedrijfsnaam en druk op de button Add Page Tab.

mailplus-form-facebook-3

De app is nu succesvol toegevoegd aan uw Facebook-pagina.

Stap 3 – Wijzig naam en inhoud van het tabblad

Op uw Facebook-pagina ziet u onder het menu Apps de geïnstalleerde Static HTML – iframe tabs. Klik op ‘Instellingen bewerken’ om de naam en de inhoud van de app te wijzigen. U wilt immers op uw Facebook-pagina niet de aanduiding ‘Static HTML’ terugzien, maar eerder iets als ‘Nieuwsbrief’. Op onze eigen MailPlus Facebook-pagina levert een klik op Apps het volgende plaatje op:

mailplus-form-facebook-4

Zodra u op ‘Instellingen bewerken’ hebt geklikt, ziet u:

mailplus-form-facebook-5

Verander de standaardnaam in ‘Nieuwsbrief’ en sla deze op.

Stap 4 – Koppel de webpagina uit MailPlus aan Facebook

Bij deze stap koppelt u daadwerkelijk de gemaakte MailPlus-webpagina aan Facebook. Na deze stap is de nieuwsbriefinschrijving zichtbaar op Facebook! Hiervoor moet u nog één belangrijke handeling verrichten: de koppeling tussen de webpagina uit MailPlus aan Facebook.

Voor deze koppeling heeft u de url nodig van de webpagina waarop het inschrijfformulier wordt getoond. Deze url vindt u in de Page Manager:

mailplus-form-facebook-6

Elke landingspagina in MailPlus heeft namelijk een info-knop, waarmee u de url kunt opvragen. Zo’n url ziet ervoor de organisatie Knapen Trailers als volgt uit:

http://knapentrailers.m3.mailplus.nl/wpM4WKHdXTfR-1069-60234-preview-1

Om deze toe te voegen in de Static Iframe app op uw Facebook-pagina moet de url aangepast worden:

  • Aanpassen http:// naar https:// aan het begin van de url.
  • Verwijderen van accountnaam aan begin van de url – in bovenstaand voorbeeld knapentrailers.
  • preview-1 verwijderen uit de url.

Wat uiteindelijk overblijft:

https://m3.mailplus.nl/wpM4WKHdXTfR-1069-60234

Kopieer dit en houd het bij de hand. Vervolgens gaat u naar uw Facebook-pagina en klikt u op het tabblad dat u heeft aangemaakt voor het inschrijfformulier en vervolgens op ‘Edit tab’. Hier kunt u in het veld index.html de code plaatsen van het inschrijfformulier. Dit is slechts 1 regel, dus dat valt mee.

Hier een voorbeeldregel zoals dit eruit moet zien:
<iframe src=”https://m3.mailplus.nl/wpLq74jsVCId-1046-60319″ height=”570″ width=”100%” frameborder=”0″></iframe>

 

Stap 5 – Save & Publish om het tabblad live te zetten op uw Facebook-pagina

Vervolgens kunt u klikken op Save & Publish om uw nieuwe tabblad op te slaan. Hieronder een voorbeeld van Knapen Trailers die hun inschrijfformulier hebben toegevoegd aan hun Facebook-pagina:

mailplus-form-facebook-7

Facebook inzetten om nieuwe nieuwsbriefleden te verzamelen is ideaal: op die manier laat u deze mogelijkheid niet onbenut om uw contactenbestand te laten groeien.  Op deze manier kunt u Facebook gebruiken om e-mailadressen te verzamelen afvinken van uw lijst!