Gmail toont afbeeldingen standaard in webmail client, iOS en Android volgen in 2014

Gmail heeft aangekondigd dat afbeeldingen vanaf nu standaard worden getoond in e-mails. Voor verschillende Gmail-accounts is dit nu al actief: de standaard instelling zal vanaf nu naar alle accounts worden uitgerold. Het standaard tonen van afbeeldingen zal vanaf 2014 ook in de iOS en Android Gmail apps het geval zijn.

Tot nu toe toonde Gmail standaard de afbeeldingen niet in een e-mail: dit was om gebruikers te beschermen tegen kwaadwillenden. Nu geeft Gmail echter aan dat afbeeldingen via eigen veilige proxyservers getoond gaan worden. Eventuele malware en virussen worden zo tegengehouden en Gmail-gebruikers zullen nooit meer op ‘toon afbeeldingen’ te klikken.

gmail-toont-afbeeldingen-standaard-webmail-client

Wat kunnen marketeers als gevolg van deze instelling verwachten?

  • Unieke opens vanuit Gmail zullen nu accurater zijn, omdat afbeeldingen standaard ingeladen worden. Voorheen als iemand een e-mail opende maar niet de afbeelding inlaadde, en niet doorklikte kon dat niet gemeten worden.
  • Het meerdere keren openen van een e-mail in Gmail kan lager uitvallen dan voorheen, omdat Gmail zoals hierboven beschreven zelf afbeeldingen op hun eigen proxyservers gaat cachen.
  • Belangrijk voordeel: ontvangers zullen in Gmail altijd een e-mailing zien zoals deze bedoeld is: nu dus met zowel de tekst als alle afbeeldingen als inhoud.

Gebruikers kunnen overigens instellen dat ze per bericht het verzoek krijgen of ze externe afbeeldingen getoond willen hebben. Dit kan onder de tab ‘Algemeen’ in ‘Instellingen’. Deze optie staat al standaard aan voor gebruikers die voorheen de ‘Vraag voor het tonen van externe content’-optie ingeschakeld hadden.

De nieuwe afbeeldingsproxy-functionaliteit komt bovenop eerdere veiligheidsmaatregelen die Googel heeft genomen waaronder standaard https-toegang, detectie van verdacht gedrag in accounts en gratis twee-stap verificatie.

Voor de standaard webmail-client wordt de nieuwe instelling vanaf vandaag uitgerold: de mobiele apps van Gmail op iOS en Android zullen begin 2014 volgen. Gmail heeft wereldwijd meer dan 400 miljoen gebruikers.

De blogpost met de aankondiging op het officiële blog van Gmail is hier te lezen.